Saturday, November 29, 2008

A fi bun roman

Luni e ziua noastra nationala.
Cum o sarbatorim?
Ce inseamna a fi bun roman?
Intai de toate inseamna a nu te face de ras pe tine si , in consecinta, a nu-ti face de ras tara in care te-ai nascut.
A fi bun roman nu inseamna a denigra alte natii, ci a invata de la ele ce e mai bun si ce-ti poate fi de folos tie si tarii tale;
a invata sa nu traiesti in mizerie; a invata sa-ti cureti curtea si ograda; a invata sa tai maracinii din fata si din spatele caseii; a invata sa curati santul ; a invata sa nu arunci mucuri de tigara, peturi si alte mizerii peste tot; a invata sa resepcti valorile nationale si universale; a invata mereu lucruri bune care sa-ti fie de folos tie si celor din jurul tau.

Lucruri marunte la prima vedere. Dar lucruri care te fac sa crezi ca nu numai locurile ci viata ta in intregime e plina de mizerie si de mizerii sau, dimpotriva, de lucruri minunate si de oameni minunati.

Nu e usor sa urmaresti filmul lui Ken Loach, "It's a Free World" ( E o lume libera) dupa romanul lui Paul Laverty, intr-o sala de cinematograf din Franta, in compania partenerilor tai din Franta, Germania, Italia, Polonia si Turcia.
Cum te potti simti tu ca roman atunci cand unul dintre personaje intreaba: " Cum iti educi copilul? Vrei sa ajunga un hot ca romanii sau kosovarii?" O asemenea experienta au trait cei doi elevi si trei profesori de la Colegiul National Mihai Eminescu din Baia Mare, care au participat recent la o reuniune Comenius in Franta in cadrul proiectului " Enigrantii: trecut si prezent. Spre o mai buna integrare". Numele lor sunt: Marius Anitas, Adrian Andreica, Ioan Tiplea, Teodor Marton, si coordonatoarea proiectului Mariana Hudrea.( http://immigrants-past-and-present.blogspot.com/)
Va marturisec ca nu a fost placut.
Filmul prezinta viata dura a emigrantilor fara acte legale si care , ca muncitori la negru, sunt tratati ca niste sclavi.
Intalnirea cu un refugiat politic congolez si doua reprezentante ale Amnisty International le- a prilejuit participantilor in proiect o discutie de peste patru ore, pe parcursul a doua zile, despre acest fenomen care e atat de frecvent astazi.
Din fericire pentru echipa din Romania, datorita comportamentului si profesionalismului de care au dat dovada pe parcursul activitatilor comune, la finalul reuniunii li s-a spus: " Faceti cinste tarii dumneavoastra".
Dupa mine asta inseamna a fi "bun roman" si "a-ti iubi tara".

No comments: