Sunday, February 05, 2006

Blended Learning

Utilizarea BLOGULUI ca instrument didactic

După organizarea pentru prima dată in România a unei Tabere Internaţionale Multimedia ( iulie 2000) urmată de alte patru ediţii, care de care mai reuşite, culminând cu obţinerea Certificatului European pentru proiecte inovatoare din domeniul predării si învăţării limbilor străine : EUROPEAN LABEL 2003 , am lansat, in cadrul Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Baia Mare o noua premiera: utilizarea Blogului didactic la clasa, prin metoda Blended Learning.
Acesta e utilizat in proiectul Socrates Comenius 1 „BORDERLINE (Frontiera: ţinut al nimănui, cale de trecere, pod si bariera intre popoare, tari, povestiri)”, proiect care a început in luna august 2005 si se va derula pe o perioada de doi ani.
In cadrul proiectului sunt implicati peste 300 de elevi, coordonaţi de profesorii de limba română, biologie, limbi străine, istorie, desen.

Primele produse realizate sunt:
- Materiale documentare despre ţările partenere: Franţa, Italia, Liechtenstein , Polonia, Slovacia.
- Materiale documentare despre poluarea transfrontalieră
- Materiale documentare despre istoria poporului roman, despre impactul schimbării graniţelor asupra familiilor care trăiesc de o parte si de alta a lor.
- O colecţie de fotografii şi texte despre portul popular şi obiceiurile locuitorilor din zona de frontieră a Maramureşului.
- Documente ale Uniunii Europene despre drepturile grupurilor minoritare
- Desene care reprezintă imaginar graniţele intre tari, popoare ; graniţele intre oameni sau in comunicarea interumană.
Limba de comunicare a proiectului fiind limba engleză, elevii au posibilitatea să-şi îmbunătăţească competentele de exprimare in aceasta limba atât in cadrul orelor cât si prin intermediul grupului electronic de discuţii: borderline_students@yahoogroups.com.
Metoda de predare blended learning este una din cele mai moderne metode de predare utilizată pe plan mondial. Este o îmbinare perfectă intre învăţarea directă ( face to face) şi învăţarea prin intermediul Internetului: e-learmimg. Elevii au acces la informaţii despre proiect fie in discuţiile cu dascălii lor la clasa, fie prin intermediul Internetului. Ei îşi pot exprima liber părerile despre probleme care frământă societatea românească / europeană în pragul integrării României in Uniunea Europeană prin intermediul grupului de discuţii.
Noutatea constă în publicarea eseurilor trimise de elevi prin intermediul listei de discutii, pe Blog.
Maturitatea şi seriozitatea cu care abordează problematica României, a toleranţei sau a poluării transfrontaliere, ma fac sa cred că valoarea educativă a proiectului va depăşi cu mult efectul scontat iniţial.
Entuziasmul elevilor şi al profesorilor Colegiului Eminescu nu fac decât să dovedească, o data in plus, că obţinerea Certificatului Şcoala Europeană 2004 nu a fost o întâmplare.
Educaţia europeana la nivel de secol XXI se face cu pasiune in aceasta şcoală de elită a învăţământului românesc.

Sper ca numarul vizitatorilo sa cresaca iar Blogul